Плюсове на слънчевата енергия

Възобновяем източник на енергия: Изкопаемите горива остават ресурс при намаляващи доставки, които, когато се изгарят за създаване на енергия, отделят вредни странични продукти в нашата атмосфера. Слънчевата енергия има потенциала да ни помогне да минимизираме използването на изкопаеми горива и въздействието, което оказваме върху околната среда.

Намалява сметката за електричество Слънчевата енергия може да помогне на повечето потребители да захранват домовете си като алтернатива или допълнение към закупуването на електроенергия от мрежата. С покачването на цените на електроенергията, потребителите могат да спестят значителна сума от месечните сметки за електроенергия, като преминат към слънчева енергия.

Енергийна независимост: Дом, разчитащ изцяло на слънчева енергия, разполага с капацитета да функционира изцяло извън мрежата, особено когато е допълнен със система от слънчеви батерии за поддържане на захранването през извъндневните часове. Тези батерийни системи могат също така да превърнат слънчевите системи в аварийни резервни копия по време на прекъсване на захранването.

Слънчевите панели повишават стойността на дома: Домовете със слънчеви панели се продават с четири процента по-високо от тези без тях. Ако един дом има слънчеви панели, неговите собственици ще спестят пари в дългосрочен план, увеличавайки неговата привлекателност и стойност.

Минуси на слънчевата енергия

Висока цена на слънчеви панели: Въпреки намалението на разходите за соларни технологии през последните десет години, цялостната слънчева инсталация все още изисква значителни инвестиции.

Зависим от слънчевата светлина: Без слънчева светлина система, разчитаща на слънчева енергия, не може да произвежда енергия. Това може да представлява проблем за потребителите в райони с по-малко от идеалните нива на излагане на слънце или лошо време. Слънчевите батерии за съхраняване на излишната енергия могат да помогнат за смекчаване на този проблем и дори при постоянна облачност най- добрите слънчеви панели все още ще останат достатъчно рентабилни и енергийно ефективни, за да си струва инсталирането

Инсталирането може да бъде трудно: Въпреки че повечето от компонентите при инсталирането на слънчеви панели са сравнително прости, ако не обичате да сте на покрив или не ви е удобно да работите с електричество, инсталирането на слънчеви панели може да бъде сложно. Например свързването на панелното окабеляване в дома може да бъде сложно за средния майстор „направи си сам“ и трябва да бъде оставено на професионалистите.